Scroll Top

El TAPA resoldrà conflictes civils, mercantils i patrimonials amb rapidesa, confidencialitat i expertesa

Sr. Mas

La Cambra, juntament amb el Col·legi d’Advocats, com a impulsor i  membres del Ple del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA),  avui hem tingut el plaer d’assistir a la seva presentació oficial.

L’acte, que ha tingut molt bona acollida per part de representants del teixit econòmic, polític i social andorrà, ha comptat amb les intervencions de Pierre Raoul-Duval, president de la nova institució, i del cap de Govern, Xavier Espot. Com a representants dels organismes fundadors i membres del Ple han parlat, Xavier Sopena, degà del Col·legi d’Advocats i Josep Maria Mas, president de la Cambra, i han compartit la  certesa que la constitució del TAPA és un fet històric en l’àmbit jurídic andorrà, que posiciona el país com a centre neuràlgic amb la creació d’una nova plaça arbitral a Europa.

Amb aquest acte s’inicia l’activitat del nou tribunal que promourà l’arbitratge com a sistema de resolució extrajudicial de conflictes civils, mercantils i patrimonials que, a través de la participació d’un òrgan arbitral, resoldrà controvèrsies mitjançant un laude definitiu.

La funció principal d’aquest tribunal serà administrar arbitratges nacionals i internacionals amb rapidesa, confidencialitat i expertesa. Així doncs, posa a l’abast dels ciutadans tot el seu coneixement i especialització per garantir els millors serveis i solucions òptimes per ambdues parts amb la total neutralitat, independència i imparcialitat.

El TAPA serà, a partir d’ara, la institució on les empreses andorranes podran resoldre els seus conflictes interns sense haver de passar per un procés judicial, però també, el lloc on es podran adreçar operadors d’arreu del món que busquin solucions al seu conflicte en un país neutral i multicultural. A diferència, d’altres tribunals arbitrals, el TAPA presenta com avantatge competitiu l’opció de poder presentar la documentació per a l’arbitratge en  quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès), fet que alleugereix significativament el procés per als clients.

En paraules de Pierre Raoul-Duval “el Consell arbitral del TAPA serà el màxim responsable de garantir la independència i imparcialitat dels àrbitres, de la mateixa manera que vetllarà per la correcta aplicació del Reglament”. Per la seva part, Xavier Sopena, degà del Col·legi d’Advocats, durant la seva intervenció va comentar que “una de les funcions de la nova junta és donar impuls al Tribunal des d’un punt de vista nacional, per agilitzar -via l’arbitratge- tots aquells processos en matèries que siguin competència de la nova institució. Resoldre conflictes de l’àmbit societari i entre particulars, és una alternativa que permetrà amb el temps ajudar a que la justícia tracti altres temes”.

La posada en funcionament del tribunal representa el naixement d’una nova activitat econòmica que contribuirà a crear dinamisme en l’àmbit jurídic amb un impacte positiu,  també,  en d’altres sectors d’activitat,  ja que generarà un nou tràfic de turisme de negocis de primer nivell. Segons Josep Maria Mas, president de la Cambra  “L’arbitratge suposarà grans beneficis pel teixit empresarial d’Andorra perquè la salut de l’empresa també depèn de l’agilitat en que es resolen les controvèrsies que puguin sorgir. Però addicionalment, contribuirà a crear un nou turisme professional que cerqui en Andorra serveis d’arbitratge i alhora, gaudir del país”.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha qualificat el Tribunal d’Arbitratge i la mediació com a “dos mecanismes per la resolució de conflictes per la via extrajudicial que no tinc cap mena de dubte que també contribuiran a descongestionar la Batllia, en uns moments en què les conseqüències de la crisi econòmica i social que segueix a la sanitària poden provocar un augment de les demandes judicials. Per tant, han de ser mecanismes perfectament compatibles amb la justícia tradicional”. Amb aquestes paraules es posa de manifest la importància d’aquest moment en la història jurídica d’Andorra i la voluntat de les autoritats andorranes de legislar i creure en la potencialitat de l’arbitratge com una de les eines més eficaces i eficients en el món dels negocis, que de ben segur, contribuirà a l’estabilitat i bona marxa empresarial d’Andorra.

Deixa un missatge