SOBRE L’INFORME ECONÒMIC DE 2023
Un any més, hem presentat els resultats de l’Informe econòmic del 2023 i les perspectives per al 2024.
L’any passat, en la presentació de l’Informe econòmic del 2022, vam exposar deu grans reptes de país, com ara la transició energètica, la simplificació administrativa, l’adequació del marc migratori i laboral, la transformació digital i la definició d’una visió compartida del model turístic, entre altres. Es tracta de deu reptes que segueixen sent crucials avui dia pel seu caràcter de vigència.
Avui, i davant de l’actual escenari, recordem que cal articular una visió clara de país per mitjà d’un nou pla estratègic transversal a 20-30 anys que involucri el sector públic, el privat i tots els agents socials i econòmics.
Aquest pla hauria d’incloure les fites a assolir, les polítiques i les accions concretes que han de guiar el progrés en diferents àrees, per crear les bases per a un futur més sostenible, inclusiu i pròsper.
Mantenint, com a referència, els deu reptes permanents, considerem que és essencial prioritzar quatre grans objectius per afavorir el desenvolupament econòmic transversal i generar noves oportunitats empresarials en tots els àmbits:
1.- Diversificació de l’economia i atracció d’inversió estrangera d’alt valor afegit
Cal promoure els sectors emergents tot preservant el pilar econòmic del turisme, que representa de forma directa i indirecta més del 40% del PIB del nostre país, amb la finalitat de dinamitzar l’economia amb nous motors.
El gran catalitzador per aconseguir una diversificació econòmica que reforci la competitivitat ha de ser l’establiment d’un model col·laboratiu que, lluny de l’intervencionisme, apropi veus i generi consens. Totes les forces polítiques, Administració pública (Consell General, Govern i comuns) i agents econòmics i socials haurien de tenir un objectiu compartit: fomentar el debat i l’entesa, i definir una única visió i model de país.
D’aquesta manera, és cabdal disposar d’una estratègia publicoprivada per fomentar la innovació i la competitivitat de les empreses, així com fer una recerca activa d’inversió estrangera en sectors amb un potencial de creixement elevat que aporti i sumi a la nostra economia.
Un altre aspecte essencial és la necessitat de preservar un sistema fiscal competitiu que suposi un avantatge diferencial per mantenir o radicar l’activitat de les empreses en territori andorrà. A escala comparativa internacional, en termes de pressió fiscal, Suïssa se situa al 27%, Irlanda al 21,7%, Liechtenstein al 21,3% i Andorra ja es troba al 26,3%.
També és fonamental establir un marc jurídic clar i coherent que proporcioni una base sòlida per a les operacions empresarials, i permeti a les empreses planificar i invertir amb confiança, evitant incerteses legislatives.
Remarquem que un dels projectes clau és la creació d’una zona franca d’alt valor afegit, com a resposta a la reiterada demanda del sector. Des del 2016, treballem de manera conjunta amb els diferents governs en aquest projecte, i confia que es pugui concretar dins l’actual període legislatiu.
Per donar suport al teixit empresarial i millorar la seva competitivitat, hem desenvolupat diverses iniciatives transversals en els darrers anys. Aquestes actuacions inclouen la creació de l’Observatori del Comerç, el Programa de digitalització d’empreses amb Andorra Digital i Andorra Business, l’ampliació de les formacions per a professionals, i l’estructuració de noves vies per resoldre conflictes empresarials des de la mediació i l’arbitratge, per guanyar agilitat i eficiència dins de la complexitat empresarial.
2.- Fomentar el desenvolupament econòmic i apostar per un turisme més qualitatiu i sostenible
Donada la importància del turisme en l’economia, destaquem la necessitat de potenciar aquest sector com a motor de creixement, tot adaptant-se als canvis globals.
En aquest sentit, és necessari disposar de dades per prendre decisions ben fonamentades. Per això serà important analitzar les que ens aporti l’estudi de capacitat de càrrega turística del país amb les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat i la qualitat del sector.
El Consell del Sector Privat de Turisme, impulsat per la Cambra, la CEA i tots els agents del sector, ha dut a terme diverses sessions de treball per promoure una reflexió sobre el model actual de turisme i extreure iniciatives i conclusions per orientar-se cap a l’establiment d’un model més qualitatiu. Però cal tenir en compte que aquest procés no és viable avui per demà ni es pot aconseguir sense la col·laboració dels sectors implicats. Aquest nou rumb té un component de canvi estructural que el mateix sector anirà assumint de forma natural, i a un ritme gradual.
La dignificació del sector és un dels eixos principals que cal abordar, com també l’adequació del marc migratori a les necessitats reals. L’objectiu és trobar un equilibri entre els serveis que es necessiten i les limitacions actuals, com ara la manca de treballadors i la complexitat associada a la seva contractació. Calen professionals formats i motivats per cobrir les demandes del sector; si no, no es podrà garantir la continuïtat i l’excel·lència del servei. La Cambra destaca la formació com una palanca bàsica de la seva activitat per ajudar a fer créixer en competències, retenir el talent i consolidar els serveis.
En aquest sentit, l’accés a un habitatge adequat i assequible també esdevé una peça clau en la creació d’un entorn on els nous residents i professionals puguin establir-se amb seguretat i estabilitat.
3.- Creació de noves infraestructures i millora de les comunicacions
El desenclavament d’Andorra i la mobilitat interna continuen sent elements essencials per a la dinamització econòmica i el bon desenvolupament de les relacions empresarials entre països.
Des de la Cambra s’aposta per la creació de noves infraestructures que impliquin un creixement sostenible, afavoreixin l’activitat econòmica i millorin la qualitat de vida dels ciutadans.
La millora dels accessos amb França i Espanya, així com l’ampliació de les connexions aèries –tal com s’ha fet amb l’aeroport d’Andorra-La Seu–, suposen un avenç significatiu. Ara bé, també és essencial explorar noves opcions de comunicació per garantir una connectivitat més robusta i accessible.
La mobilitat interna continua sent un repte per a la qualitat de vida dels ciutadans, tot i les diferents iniciatives que s’han posat en marxa per part de l’Administració pública.
4.- L’encaix d’Andorra al món
Un dels debats més rellevants que tenim sobre la taula és l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Trobar el millor encaix per a la relació d’Andorra amb Europa és un repte fonamental.
En cas que l’Acord d’associació es materialitzi, l’encomana de la Cambra al Govern seria l’acompanyament a les empreses en el canvi de paradigma per assegurar la seva activitat i competitivitat. Aquest suport hauria d’incloure la implementació de mesures concretes per facilitar la transició, proporcionar orientació sobre els nous requisits normatius i garantir que les empreses puguin adaptar-se eficientment als nous estàndards europeus.
El nostre compromís seria treballar estretament amb els sectors empresarials i el Govern per minimitzar l’impacte del canvi i maximitzar les oportunitats que pugui oferir l’acord amb la Unió Europea. Per aquest motiu, sol·licitem establir el mecanisme de diàleg vinculant més adequat per garantir la representació efectiva dels interessos del teixit empresarial dins del Comitè Mixt, amb l’objectiu de contribuir amb els seus coneixements al benefici general.
Un dels punts en què cal incidir és en la conveniència d’efectuar una avaluació exhaustiva i detallada del cost operatiu associat a la integració, tant per a l’Administració pública com per a les empreses andorranes. Aquesta anàlisi permetrà identificar els recursos necessaris, gestionar els possibles impactes econòmics i establir mesures per mitigar qualsevol càrrega addicional.
A més, considerem que és fonamental garantir la singularitat del país, especialment en matèria de seguretat i ordre públic. Aquesta és una prioritat estratègica per assegurar que Andorra es mantingui com un lloc atractiu i segur, tant per als seus ciutadans com per als interessos econòmics i turístics.
Finalment, és rellevant el fet que, durant aquests darrers mesos, el diàleg amb els sectors ha posat en relleu que Andorra necessita abordar certes qüestions internes, com per exemple establir un entorn normatiu favorable per potenciar les empreses locals i atraure empreses d’alt valor afegit.